2014. november 22., szombat

Ha pörkölt, akkor herepörkölt!

Magyar ételek közül a legismertebb, a pörkölt. Készíthetjük, marha, sertés, és baromfihúsokból, illetve belsőségeikből. Az egyik számomra legfinomabb a herepörkölt. Kereskedelemben sajnos csak a pulykahere kapható gyakrabban, így ennek a receptjét írom le.

Pulykahere pörkölt



Hozzávalók:
  • 1,5-2 kg nyers pulykahere
  • 2-3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanálnyi olaj, vagy zsiradék
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1-2 teáskanálnyi piros paprika
  • 1 db csili (vagy ízlés szerint Erős Pista) 

A vöröshagymát felaprítottam, finomra vágtam, a herét megmostam, a nemkívánatos részeket (felesleges hártya) eltávolítottam. Idehaza van rendszeresítve egy olyan teflon belsejű üvegtetős 5  L-s lábasom, melyben a pörköltféléket szoktam készíteni, tehát ebben a hagymát olajon (vagy ha van baromfi zsírom) megfuttattam, megpirította üvegesre, aranysárgára. Majd rádobtam a lecsepegtetett herét, és csak akkor raktam hozzá az őrölt piros paprikát. Kicsit megforgatva, óvatosan keverve pirítottam, sóztam, borsoztam, annyi vízzel feltöltöttem, hogy épp ellepje. Paprikát kicsumáztam, ketté, a paradicsomot 4 felé vágtam és hozzá rádobtam. Az edényt lefedtem és forrás után lecsendesítettem, lassan pároltam. 40 perc múlva ellenőriztem, hogy a here hogy áll! Arra ügyelni kell, hogy ne hasadjanak szét, előfordul a végén hogy egy-egy megadja magát, de ez nem baj, Igazából esztétika miatt szép, ha egyben maradnak. Szóval, ha a here roppan, és belül omlós, akkor jó a pörkölt! A menet közben elpárolgott vizet pótoltam, de a végén viszont el kell párologtatni a felesleges nedvességet. A fedőt leemeltem félúton, és úgy főztem tovább a pörit sűrűsödésig. Feladat tehát az összhangban van, kellően sűrű, de ne szétomlott trutyit kapjak. Kezdők megtehetik, hogy kiemelik már a kész heréket, és aztán sűrítik be a szaftot, visszarakják, és kicsit rápirítanak. A vége előtt a fokhagymát szétnyomva hozzákevertem, csilivel megbolondítottam! Galuskával, Zalában "nokedli"-vel tálaltam. Szinte bármilyen savanyúság  jól kiegészíti, a képen tejfölös uborkasalátával tálaltam!



Akkor jöjjön a köret!
A jó öreg nokedli, nagyanyámtól tanultam, igazi vasi asszony volt. Gyorsan elkészül, míg a pörkölt fő, kikeverhetjük, és kifőzhetjük!

Nokedli (galuska)

Hozzávalók:
  • 0,5 kg liszt
  • 4 tojás
  • víz
  • 1 evőkanál olaj
A lisztet a tojásokkal, sóval, és annyi vízzel, hogy sűrű, de még keverhető egységes pasztát kapjak, kikevertem. Állni hagytam 10-15 percig, majd lobogó forró vízzel félig-háromnegyedig telt edénybe beleszaggattam. A víz mennyisége a tésztához mérten 3 -szorosa kell hogy legyen, tehát az edényt is úgy kell kiválasztanunk. Szaggatás galuskaszaggatón, vagy kiskanál segítségével is történhet. A főzés 10-15 perc összesen, néha meg-meg keverve. Majd leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel, és a lecsepegtetett nokedlit egy edénybe tettem. Kicsit meglocsoltam olajjal ( 1 kanálnyi), és átkevertem. Van ki lepirítja kicsit, én nem szoktam, ki hogy szereti!

Jó étvágyat!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...