2014. december 12., péntek

Dödölle

Az igazi zalai-vasi tájételek egyik alappillére, amely nevében is tradicionális értékekkel bír!
Igazi régi recept alapján, nagyanyáink nyomdokán!..........
 
DödölleHozzávalók:
  • 8-9 db közepes burgonya
  • víz
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 kanál zsír
  • 10-12 evőkanál liszt

A burgonyát megtisztítottam, hámoztam, felaprítottam durván, majd megfőztem puhára. Kis sót raktam a főzővízbe. Amint megfőtt leszűrtem róla a levet és összetörtem burgonyatörővel. A lábost visszatettem a lángra (vastagabb aljú lábosra van szükségünk), de csak alacsony hőfokon és a lisztet kanalanként hozzámerve beledolgoztam a burgonyába. Szükség esetén sóztam tovább. Addig raktam hozzá a lisztet és kevertem bele a masszába, míg olyan keményé nem vált (és természetesen a melegtől átforrósodott, nem nyers tészta), hogy már tovább dolgozni nem tudtam. Lassu lángon, pár percig hagytam pihenni.
A zsíron a tisztított felkockázott hagymát aranysárgára pirítottam. Elkészítettem egy laposabb tányért, erre egy adag tésztát lapítottam, meglocsoltam a tetejét a hagymás zsírral, majd kanállal a szélétől kezdve kiszaggattam, egy másik lábasba. Ezt a folyamatot addig végeztem, míg el nem fogyott a masszám. A szaggatás végeztével, a lábost tűzre tettem és (igény szerint) megpirítottam a dödöllémet.
Tejföllel meglocsolva tálaltam.
Frissen fogyasztva isteni!Önmagában, de köretként, főleg vadpörköltek mellé kiváló!
Ha nem szereti valaki a hagymát, ki is hagyhatja. Tipp:
  • A lábosunk alján ottmaradt vastag réteget ne kapargassuk, öntsünk rá vizet, rakjuk félre, és 2 óra múlva könnyen kiszedhetjük az odaragadt leégett tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...