2014. december 9., kedd

Vasi tejfölös bableves

Nem kell mindig húst-hússal enni! És a régi öregek is tudták, böjt időszakában, vagy ha nem volt füstölt húsuk amit egyenek! Nagyanyám vasmegyéből származott, és a régi parasztkaják, egyszerű ételek ízeit magával hozta, amikor férjhez ment. Sokszor nem is tudatosan, de sok-sok étel receptjét hagyta rám!


Vasi tejfölös bableves
"ahogy nagyanyám készítette"


Hozzávalók:
  • 0,5 kg bab (fejtett szárazbab)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 csapott kanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl

A babot előző este beáztattam! Másnap leszűrve friss vízbe feltettem főni, a babérlevéllel és a fej tisztított pucolt hagymával. Sóztam puhára főztem. A hagymát kivettem, mert már nincs szükség rá, átadta az ízeit a levesnek.  Zsírt felhevítettem, a zúzott fokhagymát megfuttattam rajta és lisztel rántást készítettem. Hagytam kicsit kihűlni. Hozzákevertem a tejfölt, kis bablével hígítva, végül a levesbe belekavartam, felforraltam.
Finom friss kenyérrel, vagy pogácsával teljes étel!

Egyszerű leves, akár diétázóknak, vegáknak, de az egész család kedvence lehet! :)

Jó étvágyat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...