2015. január 25., vasárnap

Ekler fánk


Kedvesem szülinapjára készítettem, mert nem kér tortát, viszont az Eklert szereti, hát tessék!
Isten éltessen kedves! <3


Ekler fánk



Hozzávalók:
a fánkocskákhoz
  • 20 dkg margarin 
  • 2 dl víz 
  • 1 csapott kávéskanál só 
  • 20 dkg liszt 
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 5 db tojás

A vizet feltettem főni egy vastagabb aljú lábosba, amikor forrt hozzátettem a margarint. Sóztam, cukroztam.

A margarin elolvadása után hozzákevertem a lisztet.

Pirítottam mint a rántást, de nem addig, hogy elszínesedjen, inkább itt a besűrűsödés a lényeg, ha elválik az edény falától, akkor már jó!

Levettem a lángról a masszát, és kicsit vártam, hogy hűljön, majd a tojásokat elkezdtem folyamatosan egyenként hozzákeverni míg sűrű galuskatésztához hasonló állagot nem kaptam.


Sütőpapírral bélelt tepsire habzsákkal hosszúkás, piskótaszerű alakzatokat nyomtam, de nem túl közel egymáshoz, mert sütés közben nőnek, és összeérhetnek!

Megspricceltem a tetejüket vízzel, és előmelegített sütőben 180 C°-n, 20-25 perc alatt kisütöttem a fánkokat. Picit pirult a teteje és az alja kocog ha megütögetjük, akkor jó, de még nem vettem ki a sütőből, hanem alacsony hőfokon még 10 percet sütöttem-szárítottam, mert különben összeeshet.


Majd kettévágtam és megtöltöttem tetszőleges töltelékkel.

Én az alábbi töltelékkel töltöttem:

Hozzávalók:
Vanília krémhez
  • 1,5 tasak vanília pudingpor 
  • 4 tojás 
  • 0,5 L tej 
  • 1 csipet só 
  • 5 kanál cukor

A pudingot kis tejjel és a tojás sárgákkal kikevertem.


A többi tejet a cukorral felraktam a lángra. Amikor felforrt, hozzákevertem a pudingos elegyet és lassú tűzön besűrítettem folyamatos keverés mellett.
Közben felvertem a tojásfehérjét, csipet sót dobva hozzá és óvatosan belekevertem a forró masszába.



A krémet kihűtöttem, majd megtöltöttem habzsákkal vele a fánktészták alsó felét.
Utána jön a barna hab a sárga krémre.


Hozzávalók:
a barna habhoz
  • 0,4 L cukrászati tejszínhab
  • 1 kiskanál kakaópor

A tejszínt felvertem kemény habbá, hozzákevertem a kakaóport, majd habzsák segítségével a vanília krém tetejére nyomtam.

Felraktam a fánkocskák tetejét a tejszínhab tetejére, és meglocsoltam olvasztott csokoládéval.


Hozzávalók:
a mázhoz/ olvasztott csokoládéhoz
  • 1 tábla tortabevonó
  • 2 dkg vaj
A vajat kisütöttem, hogy ne maradjon benne víz. A csokoládét összetörtem, kis lábasba beletettem és gőz fölött megolvasztottam. Hozzátettem a vajat és simára kevertem. Kanál segítségével a fánkok tetejét meglocsoltam.




Ebből az adagból kb. 13-14 db fánkocska készülhet. Finom, dekoratív sütik. Időigényes az elkészítésük, de megéri! :)

Jó nassolást!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...