2015. január 27., kedd

Erdélyi vesés étel

Erdélyi vesés étel



Ezt az ételt, levest, disznóvágások alkalmával szokták elkészíteni Szilágy megye falvaiban. Mivel ex anyósom innen származik, tőle lestem el ennek az ételnek az elkészítését többek között. Gyermekeim szeretik, és néha nem csak disznóvágások alkalmával, de beillesztjük az étrendünkbe!
Finom laktató, akár egytálételként, friss kenyérrel fogyasztható.

Hozzávalók:
  • 2 db sertésvese
  • 30 dkg sertéstarja, oldalas, comb, 
  • 20 dkg sertéscsont
  • 1/2 evőkanálnyi ecet
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 tojásnyi zsír
  • 3 db babérlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 csokor zsellerlevél
  • pár szál lestyánlevél
  • bors
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 1/2 paprika (vagy 1 teáskanál Édes Anna)
  • 1/2 paradicsom
  • 1 kávéskanál borsikafű
  • 1,5 kanál Bors Magic (vagy ecet)
  • 2,5 dl tejföl
  • 3-4 evőkanál liszt

A húst és a vesét felkockáztam, csonttal együtt felraktam egy fazékba főni.

A főzővízbe kis ecetet töltöttem.

Amint felhabzott, lehaboltam és ha már nem dobott fel több habot, akkor kivettem a húst és csontokat és hideg vízzel átöblítettem őket.
Míg a vese főtt, addig a sárgarépát, fehérrépát és a zellert megtisztítottam, nagyobb darabokat ketté, vagy négy felé vágtam.
A hagymákat is megtisztítottam és finomra vágtam, majd a zsíron megpirítottam, hozzádobva a babérlevelet. 

A babérlevél jobban kiadja az aromáját, ha kicsit zsiradékon pirítjuk!
A sárgarépát és zöldségeket is hozzátettem, együtt pirítva kicsit a hagymával. 

Rátettem a lecsepegtetett húst és csontot, majd felöntöttem vízzel, a fazék 3/4-ig.

Borsoztam, hozzátettem az ételízesítőt, paprikát, paradicsomot, a lestyánt, borsikafüvet és a zellerlevelet.

Savanyítottam is, én személy szerint Bors Magic-ot használok, melyet Romániából hozatok be, de lehet ecettel is helyettesíteni.


Puhára főztem a húst, közben kóstolgattam, hogy elég sós-e, ha szükségesnek éreztem, még adtam hozzá!

Elkészítettem a habarást.
Lisztet tejföllel kikevertem és apránként adagoltam hozzá a meleg levesből, így melegítve a habarást, így csomómentesen tölthettem bele a levesbe.

Tehát behabartam a levesem, selymesen lágynak, kissé krémesnek kell lennie az állagának.
Vágott petrezselyemmel még megszórtam.

Nagyon finom!
Sokáig eltartható hűtve, le is fagyasztható, én ezért nagyobb adaggal készítek mindig, kb. 5 L-t. 
A recept is 3-4 L menyiséget mutat be!

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...