2015. január 4., vasárnap

Gulyáskrém házilag

Van egy kiskertem, ha lehet, olyan dolgokat vetek, ültetek el, amit frissen fogyaszthatunk, de télre is gondolnom kel! Már említettem az előzőekben, hogy ha lehet, magam készítem el az ízesítőket, krémeket, pasztákat, mert tudom mit eszek!


Gulyáskrém házilag



Hozzávalók:

  • 2,5 kg kápia, vagy piros kaliforniai paprika
  • 2-3 db csípős hegyes paprika (de elhagyható)
  • 1 L paradicsomlé
  • fej fokhagyma
  • 10 fej vöröshagyma
  • 1 szál lestyán
  • 1 marék zellerlevél
  • 4 db babérlevél
  • 1 csapott kanál kömény
  • 1 kiskanál őrölt bors (vegyes)
  • 10 evőkanál só
  • 3-4 vőkanál cukor
  • 1/2 evőkanál nátrium-bensonat
  • 1/2 kiskanál citromsav


A paprikákat kicsumázzuk, megmossuk, és feldaraboljuk, egy fazékba a paradicsomlével felrakjuk főni.
Hozzávágjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, a késsel felaprított köménymagot, zöldeket, borsot.
Jól összefőzzük, míg puha nem lesz benne minden, közben természetesen többször kevergetjük.
Majd kivesszük a babérleveleket, és rúdmixerrel péppé turmixoljuk, és újra főni tesszük, addig, míg be nem sűrűsödik. Közben hozzákeverjük a sót, cukrot, a legvégén a tartósítószereket.
Előre elkészített, kisebb, és kiforrázott üvegekbe töltjük, száraz dunsztba kihűlésig, majd a kamrába, polcra.

Megbontás után, hűtőbe tároljuk.

Nagyon sok ételhez használom, húsokhoz, paprikás ételekhez, levesekhez, de zsíros, vagy vajas kenyérre kenve is isteni.

Nem lehet eleget készíteni belőle! ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...