2015. január 22., csütörtök

Kelt palacsinta, ahogy a nagyim készítette

A nagyanyám igazi vasi-zalai parasztasszony volt, a tésztaféléket rendkívül jól készítette, rengeteg palacsintát süttetünk vele, íme az egyik fajta, amit előszeretettel követeltünk tőle!

Kelt palacsinta, ahogy a nagyim készítette



Hozzávalók:
  • 0,5 kg liszt
  • 1 dl tej
  • 0,5 L ásványvíz, vagy sima víz
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 2-3 evőkanálnyi olaj (hajdan zsírral készítették)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 vaníliás cukor

Az élesztőt a tejben felfuttattam, amelybe 1 teáskanálnyi cukrot oldottam fel.

A tojást az élesztős tejjel, vízzel, vaníliás cukorral kikevertem, a lisztet folyamatosan hozzákevertem. Géppel, de kézzel is keverhető. Én kézi habverővel szoktam kidolgozni. Közben csipet sóval és egy kanálnyi olajjal csomómentesre, közepes sűrűségűre készítettem el a tésztát.
10-15 percig pihentettem, hogy az élesztőnek legyen ideje dolgozni.

Újrakeverés után sütöttem is. Kenőecsettel megkentem a palacsintasütőt olajjal és egy közepes csapott merőkanálnyi masszát öntöttem és sütöttem ki!


Az élesztőtől, lágy puha, szivacsos szerkezetű, illatos tésztát kaptam, melyet a szokásos módon kenhető, tálalható!
Mi mégis a baracklekvárt részesítjük előnyben. :)

Szóval...! Ki kér még???? :D

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...