2015. január 20., kedd

Kovászos káposzta

Szeretjük a kovászos uborkát, erdélyi vonal lévén pláne, azonban téli időszakban "kötelező" kovászos káposztát is készíteni. Egészséges, tartósítószer nélküli, és nagyon finom!

Kovászos káposzta



Hozzávalók:
  • kb. 3 kg-os káposzta
  • 2 L víz
  • 3 evőkanál só
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • pár szem bors
  • 2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
  • 3 db babérlevél
  • 2-3 db száraz kenyérszelet

A vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem. A káposztát leszeltem, gyalultam.
Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát, közé a fűszereket, majd a tetejét lefedtem a kenyérszeletekkel és ezen keresztül rátöltöttem a sós-vizet.
Az üveg tetejére lefordított tányért helyeztem, alá pedig egy peremes tálat és 5-6 napig szobahőmérsékleten érleltem.
Nem mozgattam közben, óvatosan ízlelhettem hogy elég savanyú-e.
Ha elég savanyúnak érezzük, óvatosan kivehető a kenyérdarabkák és leszűrhető a káposzta. Hideg helyen, üvegben tárolható.
A káposztalevet se öntsük ki, mivel tele van vitaminokkal, és egészséges. A káposztát, mint a savanyú káposztát ugyan úgy felhasználható. Kolozsvári káposzta, paradicsomos káposzta, szendvicsekhez, stb....,


Tipp:
  • A kenyérdarabokat tüllbe téve megakadályozhatjuk, hogy szétessenek a káposztán.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...