2015. január 17., szombat

Mujdei, ahogy a párom készíti

A párom igazi erdélyi, természetesen ételek tekintetében is előnyben részesíti az erdélyi fogásokat. Tradicionális ételeknél csak ő készíthet bizonyos fogásokat, és természetesen hagyom is, hogy kibontakozzon a konyhában! J Grill csirkét sütöttem, és ő készítette mellé a szószt az alábbi módon:

Mujdei, ahogy a párom készíti

Hogy mit is kell tudni erről a szószról, röviden leírom! Francia eredetű, fokhagyma habot jelent. Franciaország és Erdély-Románián kívül nem nagyon ismeretes! Halak húsok kiegészítéseként, sós tésztákhoz, illetve csorbák mellé, illetve velük tálalják. Karakteres aromájú, mely köszönhető a fokhagyma illóolajnak, de egyben lágy és selymes is, állaga és összetevői miatt.

Hozzávalók:
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi olaj
  • 1-2 csepp citromlé
  • 1 dl tejföl


A fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük, és a kés oldalával szétzúzzuk. (lehet fokhagyma zúzót is használni, azonban eredeti recept szerint késsel dolgoznak, és idehaza is ragaszkodunk ehhez a módszerhez)


Egy edénybe tesszük a zúzott fokhagymát, sózzuk, elkeverjük fakanállal. A só, kivonva belőle a nedvességet, olajokat, krémessé válik.Hozzáöntjük az olajt, és alaposan habosra keverjük, akár a majonézt. Viszont itt nincs kicsapódás, könnyebb a dolgunk. Az olajtól sűrűsödik az állag.

Pár csepp citromlével a fokhagyma csípősségét lágyítja.
A tejfölt hozzátéve tovább keverjük, míg habkönnyű nem lesz.Nagyon finom! Aki egyszer kipróbálja, az nem fog nélküle sültet enni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...