2015. január 22., csütörtök

Paradicsomos krumplileves (krémleves)

Régi egyszerű parasztételek zömét szeretjük, és gyerekkorom ízeit juttatják eszembe. Nagyimtól lestem el a következő levest, ez is a zalai -vasi parasztételek közé sorolandó, habár országszerte készítik!

Paradicsomos krumplileves (krémleves)



Hozzávalók:
  • 5-6 db közepes burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1,5 dl paradicsompüré
  • 1,5 L húsleves alaplé,vagy ennek megfelelő kockából készített leves
  • bors
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 2-3 evőkanálnyi zsiradék, olaj
  • 1 kisebb csokor petrezselyemlevél
  • 1 dl tejföl, vagy joghurt
  • cukor

A hagymát tisztítás pucolás után finomra vágtam, a zsiradékon üvegesre pirítottam, majd rátettem a paradicsompürét, amivel együtt pirítottam, végül megszórtam  pirospaprikával.

Keverés után felöntöttem az alaplével, beletettem a már előzőleg megtisztított, hámozott, felkockázott burgonyát, petrezselymet, és puhára főztem.

A tejfölt kevés meleg levessel kikevertem és hozzákevertem a leveshez. A paradicsomtól savanykás kissé, kis cukorral szelídítettem az ízeket. Kóstoltam, után sóztam, borsoztam. Rúdmixerrel selymesre pépesítettem.


Pirított kenyérkockákkal, vagy levesgyönggyel tálalható.

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...