2015. január 31., szombat

Savarin eredeti recept

'92-ben voltam először Romániában, akkor ismerkedtem meg ezzel a süteménnyel, ott szinte minden cukrászdában kapható, tradicionális édesség. Tehát, érdekes szottyos állaga, de dekoratív egyszerűsége, nagyon bejött nekem! Több mint 20 év távlatával, az ízek elhalványodtak és el is feledkeztem róla teljesen, míg tavaly kedvesemmel, Kolozsvári nyaralásunk alkalmával, újra ízleltem, és felfedeztem magamnak ezt a remek kis édességet. Természetesen utána jártam az elkészítésének, és meglepődtem, milyen rengeteg változata ismert. Viszont, számomra az eredeti recept tetszik, és úgy is készítettem el, és fogom ez után elkészíteni! :)


Savarin eredeti recept - Savarina reteta originala



Hozzávalók:
a tésztához
  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 150 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 30 ml olaj
  • muffin sütőforma, vagy fém kosárkák
  • vaj a kikenéshez
  • némi liszt a forma megszórásához

A tejet meglangyosítottam, a sót és cukrot feloldjuk benne és az élesztőt felfuttatjuk rajt.
A lisztet egy kelesztő tálba töltöttem, ráütöttem a tojásokat, és hozzáöntöttem az élesztős tejet és az olajat. Fakanállal, jól kikevertem, lefedtem és langyos helyen a duplájára kelesztettem.



A muffin formákat kivajaztam és liszteztem. Két teáskanál segítségével a tésztából adagoltam a formákba, 3/4 telítettségig.


Hagytam kelni a formákban, míg színültig. Előmelegített sütőben 175 C°-on pirosra sütöttem kb. 25 perc alatt.


Miután a sütőből kivettem, kissé hagytam hűlni, majd kiszedtem a formákból.
A kis sütiket megfordítottam, mert az aljuk lett a tetejük.

A felső egy harmadát levágtam, majd visszahelyeztem.
Közben elkészítettem a szirupot, melybe belemártottam a sütiket.

Hozzávalók:
a sziruphoz
  • 400 ml víz
  • 150 g cukor
  • 1 rum eszencia
A vizet a cukorral felforraltam, sima szirupot készítettem. Amint eloldódott a cukor, hozzáadtam a rum aromát, és hűlni tettem.

Amint kihűlt a süti és a szirup, belemártottam a szirupba a sütiket.
Tálcára helyeztem őket, és a levágott sipkák alá betöltöttem a tejszínhabot.



Hozzávalók
a töltelék tejszínhabhoz
  • 500 g tejszínhab
  • ha nem édesített, akkor +cukor
Tehát a sipkák alatt megtöltöttem a felvert tejszínhabbal, visszahelyeztem a sipkákat, majd a tetejüket is díszítettem habbal.

Tovább díszíthetjük koktélcseresznyével, reszelt csokoládéval, kandírozott gyümölcsökkel, én aszpikos eperlekvár szívekkel díszítettem.

Az én eperszíves díszítésem:
Hozzávalók:
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 dl eperlekvár
  • bonbon forma (szív)
  • 2,5 teáskanál zselatin
  • kis piros ételfesték
A zselatint feloldottam a vízben, felforraltam, majd hozzákevertem a lekvárt és a festéket. Ekkorra már lelangyosodott keveréket a formákba töltöttem és kihűtöttem.

Felhasználáskor forró vízbe mártott formákból kivettem a szívecskéket és elhelyeztem a sütiken.

Elkészült a szépséges finomságunk, amely egyszerűségében nagyszerű, finom, és érdekes ízhatásaival, kellemes érzéssel simogatja lelkünket! :)

Jól behűtve tálaltam!

Említett újrakóstolás, az arcomra van írva!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...