2015. január 4., vasárnap

Sült krumpli, tehéntúrós és juhtúrós körözöttel és pirított szalonnával, házi sonkával

Sült krumpli, tehéntúrós és juhtúrós körözöttel és pirított szalonnával, házi sonkával



Sült krumplihoz
Hozzávalók:

  • 1,5 kg közepes burgonya


A burgonyát megmossuk, leszárítjuk, és a sütő aljába berakosgatjuk. Közepes fokozaton, 170C°-on megsütjük, kb. 1 óra alatt, félidőben egyszer megforgatjuk.
Megnyomkodjuk az oldalát, és ha puha, akkor tálra szedjük, és megspricceljük kis vízzel, majd konyharuhával letakarjuk tálalásig.


Tehéntúrós körözött
Hozzávalók:
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 1 dl tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1/2 kávéskanál őrölt kömény, vagy késsel felaprított
  • 1 kávéskanál pirospaprika, vagy 1 kiskanál édes Anna
  • én személy szerint 1 kávéskanál házi gulyáskrémet is teszek hozzá.


A fokhagymát lereszeljük, a túróval és a többi összetevővel összekeverjük, kicsit félre rakjuk állni, hogy érjenek össze az ízek.




Juhtúrós körözött
Hozzávalók:

  • 20 dkg juhtúró, brindza
  • 0,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 1/2 kávéskanál bazsalikom

A fokhagymát lereszeljük, a túróval és a többi összetevővel összekeverjük, kicsit félre rakjuk állni, hogy érjenek össze az ízek. Sózni nem kell, mert maga a túró sós.



Pirított szalonna és sonka
Hozzávalók:
  • pár szelet füstölt sonka
  • pár szelet füstölt szalonna
  • 1 kanál zsír
A szalonnát és a sonkát felszeleteljük, és vízbe beáztatjuk, 1-2 órára. Ha a sonkánk szárazabb, akkor több ideig kell áztatni, majd leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük.

Egy fedős serpenyőbe forró zsíron megpirítjuk mindkét oldalunkon a szalonnánkat és sonkaszeleteinket, többször forgatva, és fedővel lefedve, így nem csak pirul, de párolódik is.



A süt burgonyát lehet héjában is fogyasztani, ki hogy szereti, persze a vásárolt burgonya származásától is függ, nem kevésbé a fajtájától.
A szalonna együtt a körözöttel, kiemeli az ízeket, harmonikus ízhatást hagyva.
Együtt tökéletes vacsora, de régen, hétvégéken, illetve nagy földmunkák előtt kiadós reggelivel fogyasztották faluhelyt. Igazi tájétel. Zala és Vasmegye területén elterjedt fogás volt, és jelenben is kedvelt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...