2015. január 18., vasárnap

Tárkonyos libaragu leves

Tárkonyos libaragu leves


Hozzávalók:

  • libaaprólék, illetve mell, farhát, szárny csontos részei
  • 4 db nagyobb sárgarépa 
  • 2 db fehérrépa 
  • 1 zeller 
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor zellerlevél
  • só 
  • egész bors 
  • 1 teáskanál őrölt tárkony
  • 1 dl tejföl
  • 2 csapott evőkanál liszt


Fazékba feltesszük a húsos csontokat főni, annyi vízben hogy ellepje. Forrás után lehaboljuk, hogy tiszta legyen a főző lé. Ha a habképződés leáll, akkor hozzáadom a megpucolt hagymát egészben, borsot (5-6 szem), majd a zöldségféléket, és feltöltöm vízzel a fazekat, igény szerint. Újraforrás után lecsendesítjük, alacsonyabb fokozaton főzzük tovább, épp csak annyira forrjon, hogy gyöngyöződjön levesünk! Az elpárolgott vizet pótoljuk!
Ha a zöldségek és a hús megpuhult (könnyen leválik a csontról), akkor befejeztük a főzést. Apró lyukú szitán, szűrőn leszűrjük a lét, a húst és zöldségeket lecsepegtetjük, félrerakjuk.


Tehát kapunk tiszta levest, melyet lassú tűzre visszateszünk. A sárgarépát felszeleteljük, visszatesszük a levesbe. A húsos csontot egyben, vagy letisztítva, a húst, rakjuk vissza a levesbe szintén. Meghintjük a tárkonnyal, és behabarjuk a levest tejföllel és liszt keverékével.
Ízlés szerint savanykásan is készíthetjük, ecettel, vagy citromlével.
Személy szerint én "Bors Magic" nevű kukorica alapú savanyító fűszerkeveréket használok, amit Erdélyből szerzek be!

Nagyon finom, aromás egytálételként, de leveses nemzet lévén, előételként is tökéletes! 

Tipp:
  • Egyéb szárnyasból is elkészíthető ez a leves, nem csak libából!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...