2015. február 11., szerda

Kocsonya, ahogy én készítem

Itt a szezon, ráadásul a párom nyúz, hogy készítsek már, tessék! ;)

Kocsonya, ahogy én készítem




Hozzávalók:
  • 1,5 kg sertésköröm, farok, bürke
  • 1,7 kg füstölt sertés csülök
  • 2-3 db füstölt bürke
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 fej fokhagyma
  • 2 db csili paprika
  • 4 db babérlevél
  • 30 db egész fekete bors
  • 5 L víz

A körmöket, bürkét megtisztítjuk alaposan, többször átmossuk, kapargatjuk, a csülköt lemossuk, beáztatjuk pár órára, ha bolti (gyors érlelésű). A házi csülköt darabolva egy napig legalább áztassuk, a füstölt bürkével együtt.
Egy nagy fazékba a csülköt, és a körmöt, farkot, bürkét felrakjuk a vízzel főni. Ha felfőtt, lehaboljuk. Ha már nem habzik, hozzátesszük a megpucolt hagymákat egészben, a fok és a vöröshagymát is, majd a babérleveleket, borsot, csilit, sót. Lassú tűzön 4-5 órán át főzzük. Közben ízleljük, ha szükséges sózzuk, a füstölt hús is enged sót, erre ügyeljünk.

Ha a húsok megfőttek, kivesszük őket, hogy ne főjenek szét. Ha hűltek már, szépen feldaraboljuk őket. A házi füstölt húsoknak több főzés szükséges, ezt vegyük figyelembe. 
A kocsonyalét, miután elkészült, apró szűrőn átszűrjük. Akkor jó, ha szinte ragad a kezünk tőle. Tányérok aljára helyezzük elosztva a bürkét, hús, és körömdarabokat, és leöntjük a tiszta lével. Hideg helyre tesszük, és legalább 6 órán át hagyjuk, hogy bekocsonyásodjanak. Mielőtt teljesen megkötne, a felületéről a felesleges zsírt eltávolíthatjuk, így szebb lesz és áttetsző a felülete.

A bürke szükséges a főzéshez mindenképp, mert ez adja meg az állagát.
Van ki ad hozzá zöldségféléket, de én személy szerint nem szeretem a kocsonyába, sem a vega jelleget, kell a hús, a bürke, az a kollagén a szervezetnek! ;)

Ez az adag, kb. 9-10 mélyebb tányérnyi kocsonyára elegendő.
Friss kenyérrel, tökéletes vacsora, vagy reggeli.
Tormával fogyasztva is tökéletes étek!

Jó étvágyat! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...