2015. február 12., csütörtök

Korpacibere

Erdélyi szálak lévén szeretjük a savanykás leveseket, csorbákat, ételeket. Savanyítani ecettel szoktunk, pedig van jobb megoldás is erre a célra. Már a csorbánál említettem, hogy lehet Romániában kapni Bors nevű fűszerkeveréket, savanyítót, és ezzel szoktam idehaza savanyítani ételeinket. Azonban, mi is készíthetünk otthon, ronda szóhasználattal kifejezve: házi savanyítót.
A neve: Korpa cibere.
Könnyű elkészíteni, pár nap az érlelése, és önmagával, főleg a nyári időszakokban is fogyasztható, lehűtve, üdítő jelleggel. Emésztés elősegítő, természetes, és vitamindús, ráadásul kalóriaszegény. Semmi tartósítószer, semmi káros anyag! Érdemes elkészíteni, bármilyen savanykás ételhez felhasználható!
Most egy kisebb adagnyi változatát írom le. Régen, Erdélyben, nagy fakádakban erjesztették, szinte feledésbe merült a készítése, de idehaza nagyobb befőttes üvegben is készíthetjük. Lássunk neki! ;)

Korpacibere
Hozzávalók:
  • 250 g búzakorpa
  • 3 evőkanál kukoricadara
  • pár szelet száraz kenyér
  • 2,5 L víz
  • 1 szál lestyán levél és szár
  • 2-3 db meggy levél (télvíz idején nélkülözhető)
  • 1 db 5 L-es befőttes üveg


A korpát leöntöttem 0,5 L hideg vízzel, hagyjuk állni pár órát, hogy jól szívja meg magát.


A maradék vizet felforraltam.
A korpához amint már megszívta magát, hozzátettem és kevertem a kukoricadarát és a lestyánt, a kenyér szeleteket ráhelyeztem, addigra már langyosra hűlt vízzel leöntöttem.
Gézzel, tiszta ruhával lefedtem és ablakba napra raktam, de mindenképp melegre. Naponta többször megkevertem. Nem baj, ha összetörik a kenyér, nem lényeg. A melegtől az erjedés elkezdődött és dagad is az elegy, ezért is szükséges nagyobb üvegbe rakni. 2-4 nap múlva megkóstoltam, akkorra már jó savanykás. Nyáron gyorsabb a folyamat, meleg és fény miatt, akkor szabadban is lehet érlelni.
Leszűrtem, üvegekbe töltöttem, hűtőben tárolva 3-4 napig áll el. Tehát mindenképp akkor készítsük el, ha tervünk van vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...