2015. február 11., szerda

Paprikás tejfölös csirkeszárny, liba zúzával

Nagy kedvenc családunkban, egytálételként szívesen fogyasszák a gyerekek és párom is, akár vacsorára, illetve ebédre.

Paprikás tejfölös csirkeszárny, liba zúzával



Hozzávalók:
  • 1,2 kg csirkeszárny
  • 2-3 db liba zúza
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 tojásnyi liba zsír, vagy olaj
  • 3 db vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1/2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 evőkanál házi Erős Pista
  • 1 evőkanál házi Édes Anna
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tejföl

A vöröshagymákat megtisztítottam, finomra felvágtam, a zsiradékon üvegesre pirítottam. 

Rádobtam a babérleveleket, borsot, így jobban kioldódnak az aromák, majd a megmosott tisztított csirkeszárnyakat és a zúzát. Pirítottam, szinte zsírjára sütöttem. Én személy szerint ekkor adom hozzá a piros paprikát. Mivel a paprika zsírban oldódik, illetőleg a húst ilyenkor is pirítom, mint pörkölt esetében, tehát ekkor is hozzárakható, ebben az esetben kevesebb az odaégés esélye. Hivatalosan a pirított hagymára kellene rakni, úgy a húst rá, de ki hogy szereti! 
Tehát már pirul a szárny és a zúza, paprika rajt, felöntöttem annyi vízzel, hogy 3/4-g ellepje. Rátettem az Erős Pistát, az Édes Annát, a majoránnát, sóztam, és lassú tűzön fedő alatt puhára pároltam.

Amikor megpuhult a tisztított zúzott fokhagymával tovább fűszereztem. Kóstolgattam, ha szükséges tovább sózható.
A tejfölt a lisztel csomómentesen elkevertem, majd melegítettem a következő módon: A pörkölt levéből folyamatosan adagoltam a tejfölhöz, melyet közben kevergettem és ezt az elegyet öntöttem a húsra, természetesen tovább keverve. Ezzel az eljárással elértem, hogy csomómentes egynemű állagot kapjak, ugyanezzel a módszerrel, bármilyen habarás elvégezhető!
Szép, sima szósz kaptam, mely körülöleli a húsokat.
Kagylótésztával tálaltam! 


Tipp:
  • Érdemes néha liba aprólékot, libahúst, libazsírt beszerezni, és felhasználni őket a főzéskor. Nagyon finom ízhatást lehet velük elérni. Ráadásul egészséges a fogyasztásuk, persze módjával!
  • Természetesen ezt a receptet sima csirkeszárnnyal, zúza nélkül is el lehet készíteni, de akkor nem lesz ugyanaz az ízharmónia.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó linkek:

Erős Pista
Édes Anna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...