2015. március 31., kedd

Metélőhagymás sajtmártással, nyakon öntött rakott tarja

Végre itt a tavasz, kezdenek kibújni földből az apró kis fűszerlevelecskék, köztük a metélőhagyma. Rengeteg receptben használom, szeretem az ízét, zamatát. Remek kiegészítője az ételeknek, sőt, különálló ételt is készíthetünk belőle. Most egy kedvelt ételemet dobtam fel vele! :) Fogadjátok szeretettel, a tavasz jegyében!

Metélőhagymás sajtmártással, nyakon öntött rakott tarja

Hozzávalók:
  • 1 kg tarja
  • bors
  • olaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg főtt tarja 
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2+2 evőkanál liszt
  • 2,5-3 dl tej
  • 1/2 evőkanálnyi őrölt szerecsendió
  • 2 nagy marék metélőhagyma
  • pár szál zeller zöld
A burgonyát meghámoztam, felkarikáztam, sós vízben félig megfőztem, majd leszűrtem, félreraktam hűlni. A tarját szépen felszeleteltem, sóztam, borsoztam, mindkét oldalukat kicsit átkentem olajjal, és forró grillserpenyőben hirtelen megpirítottam.

Sima teflon serpenyő is jó a célra, csak a hús süljön, piruljon meg! A szalonnát felkockáztam, csíkoztam, és mellé dobtam a sülő hússzeleteknek.
A jénaim alját kibéleltem a húsokkal, rátettem a megpirult szalonna darabkákat is. A megmaradt zsiradékot félreraktam, későbbre.

Majd, elrendeztem rajt a burgonyát, és a szeletelt tarjacsíkokat.

A hagymákat felkarikáztam, a karikákat lisztel megszórtam, és forró olajon aranysárgára pirítottam.
A pirított hagymát elterítettem a rakottas tetején.

A hússütés után megmaradt zsiradékot felforrósítottam, és 2 evőkanálnyi lisztet hozzátéve, plusz tej hozzáadásával, egyfajta besamelt készítettem.

Sóztam, borsoztam, szerecsendióval ízesítettem.
A metélőhagymát, zeller zöldet felaprítottam, felvágtam, és a mártásba kevertem. Hozzáreszeltem a sajtot, és azt is belekevertem.

Ezzel nyakon borítottam a rakott tarját, és sütőben 180 C°-on 45 perc alatt megsütöttem.


Nagyon finom egytálétel. Isteni ebéd, vagy vacsora!
Érdemes kipróbálni! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...