2015. március 23., hétfő

Tejes krumplileves

A régi zalai parasztételek zömmel az egyszerűségen alapultak, és sokszor gyorsan kellett kis levest összedobni az akkori háziasszonyoknak, ráadásul, ha lehetett olcsó hozzávalókkal. Hús nélkül, esetleg pogácsával, vagy egyéb tészta mellé, mert a leves elengedhetetlen volt! Én szeretem ezt a levest és családom is, hétköznapokon, sok lótás-futás mellett, 30 perc alatt elkészül, és nem utolsósorban, olcsó!

Tejes krumplileves



Hozzávalók:
  • 5-6 db közepes burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanálnyi zsír
  • 1 púpos teáskanál őrölt piros paprika
  • 1 l víz
  • 1 l tej
  • bors
  • babérlevél
  • kis levél lestyán

A hagymákat finomra vágtam, és kevés zsíron megpirítottam üvegesre. Rádobtam a megtisztított hámozott, majd felkockázott burgonyát, együtt pirítottam pár percig. A piros paprikával megszórtam, ezzel is kicsit pirítottam, majd felöntöttem a vízzel. 

Beletettem a babérlevelet és sóztam, borsoztam.
Lassú lángon puhára főztem a burgonyát, majd a tejjel felöntöttem, vágott lestyánnal megszórtam, és felforraltam, kész!

Gyors régi paraszt ételek egyik jellegzetes levese. Legfinomabb újburgonyából, de régi is megteszi!

Annak idején, a kevésbé tehetősebb parasztemberek, tehéntej savójával"szepara" engedték fel a levest, mert mindent felhasználtak a tejfeldolgozás melléktermékeit is figyelembe véve.
A tehetősebb házaknál, tejföllel dúsították a levest, de az már másik történet, legközelebb arról is beszélek......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...