2015. április 28., kedd

Almás lepény

A kamrában alma, amely más petyhüdt és kezd romlani, senkinek nem fáj rá a foga, de viszont egy finom almás lepényként megállja a helyét!
Almás lepény



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 sütőpor
  • csipet só
  • 7 evőkanál cukor
  • 20 dkg zsír
  • 1 tojás+1 a kenéshez
  • 3 evőkanálnyi tejföl
A töltelékhez:
  • 2 kg alma
  • 8 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1/2 citrom reszelt héja

A tésztához a szárazanyagokat összekevertem, majd a zsírral összemorzsoltam. 

Ráütöttem a tojást, és hozzátettem a tejfölt, majd összegyúrtam. Ha túl kemény lenne a tésztánk további kis tejföl hozzáadásával lágyítható.

Félreraktam pihenni, letakarva.

Az almákat meghámoztam, lereszeltem, és kicsit felraktam párolódni. Hozzákevertem a többi hozzávalót. Kb. 10 perc múlva levettem a lángról és kihűtöttem.


A tepsimet kikentem zsírral, és a tésztámat két részre osztottam. Az egyik részt lisztezett gyúródeszkán tepsi méretűre nyújtottam, majd kibéleltem vele a tepsit.
A már kihűlt almaszósz elterítettem a tészta felületén, kézzel eligazgatva.


A másik tészta részt szintén kinyújtottam, és ráterítettem az almára. 

A széleken a felesleges részt levágtam, és a tészta felületét villával megszurkáltam. 

Végül megkentem felvert tojással a tetejét.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt, 180 C°-on pirosra sütöttem.


Nagyon finom, omlós! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...