2015. április 14., kedd

Metélőhagymás, Snidlinges pogácsa

A snidling időszaka van jelen pillanatban. Rengeteg ételt készíthetünk belőle, a kedvencem a fűszernövények közt. Az íze nagyon finom, aromás. Ezért is döntöttem, hogy félturbózóm vele a pogácsám! :)

Metélőhagymás, Snidlinges pogácsa




Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj, vagy margarin
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • egy nagy marok snidling


Az élesztőt 2 dl langyos cukrozott tejben felfuttattam. Akkor jó, ha az élesztő feljő, felhabzik a tej tetején. Kb. 70 dkg lisztet kelesztőtálba tettem, és ráöntöttem az élesztős tejet, hozzáadtam 1 tojást, a és sóztam. Elkezdtem gyúrni, és addig dolgoztam, míg rugalmas tésztát kaptam, közben hozzátettem a fellangyosított vaj felét. Tovább gyúrtam, míg kezemtől és a táltól el nem vált! Ha szükséges tejet, illetve lisztet adhatunk hozzá! Lefedtem, és 20 percig langyos helyen kelesztettem, mikor duplájára nőtt, majd nyújtottam!
0,5-0,8 cm vastagságúra nyújtottam, a maradék vajjal megkentem a tésztát. 

Megszórtam a felaprított mezélőhagymával, és hajtogatni kezdtem, épp úgy mint a vajastészta esetében! 

Minden egyes hajtogatás után pár percig pihentettem a tésztánk letakarva, mert így könnyebb a nyújtás. Minimum háromszor elvégzem ezt a műveletet.



Végső nyújtásnál a tészta vastagság szaggatás előtt 1,5-2 cm. A felületét késsel keresztesen többször megvagdostam, és szaggattam, sütőpappírral bélelt sütőlapra helyeztem őket. 


Egy tojást csipet sóval összekeverem, megkentem a pogik tetejét, megszórtam nagy szemű sóval, majd be az előmelegített sütőbe, 180 C°-on,  és 20-25 perc alatt pirosra sütöttem.




Kiadósabb levesek, főzelékek másodfogásaként, reggeliként, uzsonnaként, vagy csak úgy, mert finom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...