2015. április 15., szerda

Pitypang méz

Pár nap jó idő, és a gyep dugig van pitypanggal, de én ezt vártam, mivel pitypang mézet szeretnék készíteni! :)

Pitypang méz




Hozzávalók:
  • 1 L víz
  • 1 kg cukor
  • 1/2 db citrom
Egy kis tálat véve megleptem a gyepemet, az ott található pitypangok fejét szépen leszedegettem, de szár nélkül. Kb. 2-3 jó maréknyi fejecskét szedtem le.

Teljesen kinyílt állapotban kell leszedni, és olyan helyről, mely szennyeződés mentes!
A virágokat leöblítettem, és felraktam főni a vízzel. Mikor felforrt, pár másodpercig hagytam bugyborékolni, és leszedtem a lángról.

Lefedtem, pihenni raktam másnapig.
Másnap reggel, a levet leszűrtem, és a pitypangokból kinyomtam a nedvességet kézzel, ahogy tudtam.
Ismételtem felraktam főni, és a cukrot hozzáöntöttem. A fél citromot meghámoztam, és hozzádobtam a sziruphoz. Forrásig, illetve míg a cukor el nem olvadt kevergettem. Utána lecsendesítettem a lángot, hogy ép csak párologjon. Rotyogtatni nem szabad! Kb. 2 órát így melegítettem, fedő nélkül, néha megkavartam. Kóstolásra ha már elég ragacsos, és a szirupunk kezd besűrűsödni, akkor már jó. Vigyázni kell, hogy ha túlsűrűsödik, akkor bekristályosodhat! Üvegekbe töltöttem, és hagytam kihűlni. Pár napig eláll a kamrában, de hűtőben tárolni a legjobb, mivel tartósítószert nem tartalmaz. Hígabb lesz mint a méz, de ez nem baj, viszont ugyan úgy felhasználható, mint az igazi méz!
Teák, sütemények, krémek készítéséhez, ízesítésére tökéletes, és nem utolsósorban olcsó!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...