2015. május 3., vasárnap

Bakonyi húsgombócok

Ismét egy finom étel. Sok változatát ismerem, de ez a saját ízvilággal, amely igazán bejött nekem, illetve gyermekeimnek:
Bakonyi húsgombócok



Hozzávalók:

a gombócokhoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 szikkadt zsemle
  • egy jó marék zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
a mártáshoz:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojásnyi zsír
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál Édes Anna
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
  • pár szem köménymag
  • 2,5 dl tejföl
A gombócokat készítettem el először. 
A zsemlét hideg vízbe beáztattam, mikor megázott, kézzel kinyomkodtam, és egy tálba tettem a darált hússal együtt. Hozzáreszeltem a fokhagymát. A vöröshagymát lereszeltem, kevés zsiradékon megpirítottam, s mikor kihűlt, hozzáöntöttem a húshoz. Ráütöttem a tojást, sóztam, borsoztam, zsemlemorzsával meghintettem, és jól összedolgoztam. Negyed óra pihenés után a zsiradékot serpenyőben felforrósítottam, és kis gombócokat formáltam a masszából, ezeket szépen félig kisütöttem a zsíron. Majd félretettem.
A visszamaradt zsiradékon elkészítettem a mártást.
A felaprított vöröshagymát megpirítottam, rátettem a a köményt, a felszeletelt gombát, szintén megpirítottam.
Hozzátettem az Édes Annát, tovább pirítottam. Következett a liszt, ezzel is pirítottam, majd felengedtem vízzel, elkevertem. Visszatettem a gombócokat, és alacsony hőfokon lefedve pároltam készre őket. Természetesen közben óvatosan kevergettem. A tejfölt a szaft hozzáadásával melegítettem és belekevertem a mártásba. Pár perc alatt készre pároltam.

Kifőtt tésztával tálaltam, isteni ebéd ötlet, csak ajánlani tudom! :)



Kapcsolódó linkek:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...