2015. július 7., kedd

Zöldbabfőzelék legegyszerűbb, legolcsóbb, de legfinomabb módon

Rengeteg féle módon el lehet készíteni a zöldbabot. Fullosan, tele rakva minden jóval, ahol inkább a hozzávalók dominálnak, viszont így egyszerűen elkészítve, csak a zöldség íze, ami igazán számít!


Zöldbabfőzelék legegyszerűbb, legolcsóbb, de legfinomabb módon



Hozzávalók:

  • 1 kg zöldbab (zöld hüvelyű, és friss)
  • 2 fej vöröshagyma (új, és friss)
  • 3 gerezd fokhagyma (új, és friss)
  • őrölt fehér bors
  • kis olaj
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 1 teáskanál piros-őrölt paprika (én házi Édes Annát használtam)
  • 3 dl tej, + szükség szerint
  • pár levél petrezselyemzöld

A zöldbabot a kertemben szedtem, frissen üdén, csak kissé leöblítettem, és megszabadítottam a végeiktől, majd eltördeltem őket, úgy 2 cm darabokra. Enyhén sós vízben, kis borssal, félpuhára párolta. Szeretem a zöldség roppanóságát, és üdeségét, és az ízek is így jobban benn maradnak, nem beszélve a színéről.
Hogy így maradjon, egyszerűen megkóstolom. Egyébként a főzés folyamán mindent megkóstolok, ízlelek, mindig. Nem hiszek abban, hogy lehet úgy is főzni, hogy nem kóstolunk. Igen is, mindent ízlelni kell! Jót, finomat, csak akkor készíthetünk, ha magunk is részesei vagyunk a dolognak! Legalábbis a főzőkanál innenső részén! ;)
Míg párolódott a bab, addig elkészítettem a rántást.
A vöröshagymákat finomra vágtam, és az olajon megpirítottam. Szeretem, ha a hagyma nem csak üveges, kis színt is kap, mert plusz ízt kölcsönöz az ételnek. Ugyanis a benne lévő cukrok megkaramellizálódnak, és azt tudjuk, hogy az agyra is jól hat, mivel éhségérzetet vált ki! Arra is ügyelni kell, hogy ne égjen meg, mert mehet a kukába!
Míg a hagyma pirult a fokhagymát ráreszeltem, és a lisztet hozzárakva elkevertem. Kicsit pirítottam, majd félrehúztam, és a paprikát ekkor kevertem hozzá, nehogy leégjen. Mert könnyen keseredik az őrölt paprika, ha megég. Ebben az esetben, azonban én csaltam, mert házi Édes Annát tettem az őrölt paprika helyett. Ez van, én ezt szeretem! 
Sokan elrontják a rántást, túlságosan besűrítik, és darabos lesz, na ez gond, de segíthető némi olaj, vagy zsiradék hozzáadásával az állag.
Tej hozzáadásával kikevertem a rántást és a babhoz töltöttem.
Elkeverve besűrítettem, petrezselyem zölddel megszórtam, és már kész is volt.
Ha valaki savanykásan szereti, kis ecettel megspékelheti.
Egyszerű, gyors, friss, üde. Mi kell még? Csak kanál...., és pár éhes száj!

Tojásfasírttal tálaltam! :)

Igazán kevés hozzávalóval, egyszerűen, és olcsó ételt varázsoltunk az asztalra. Lehet, hogy húsmentes, de nem kell mindig kaviár.....!


Kapcsolódó linkek:
Édes Anna házilag



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...