2015. augusztus 16., vasárnap

Aszalt paradicsom

Múlt évben volt szerencsém Kolozsváron különféle paradicsommagokat beszerezni. Az idei év jó termésnek bizonyult. Nem csak befőzés, hanem aszalás terén is. Pár kg szárított paradicsom is készül. Napon szárított, natúr és sós változatban. Így lesz számomra egy éven keresztül, különféle sültek, és ételek kiegészítője, fűszere, csodája! :)

Aszalt paradicsom

Az érett paradicsomok, de nem túlérettek jók erre a célra. Ha túl leves, szaftos a paradicsom, az sem jó, hagyjuk azokat befőzésre. Kimondottan van ere a célra is termesztett fajták, amelyek keményebb húsúak, maggal alig, vagy egyáltalán nem rendelkeznek. Azonban, a többség alkalmas erre a célra.
Nagyság is fontos. Mivel az apróbb fajtákat elég ketté vágni, míg a nagyobbakat cikkre, vagy szeletre vágva száríthatjuk.
Szárításnál előnyben részesítem a műanyag tálcákat. Könnyen tisztíthatók, és nem tapad rá úgy a paradicsom száradás közben.
A magházat kivájhatjuk, gyorsabb így a száradás, de kisebb fajtáknál ez nem szükséges.
Mindig lefedve szárítsunk! Szúnyogháló is jó ere a célra. (A bogarak, és szennyeződések végett szükséges.)
Napon, az-az igazi. Lehet szárítóban is, aszalóban, de a napon szárított paradicsom a legjobb ízű, zamatú, párja nincs.
A napon való szárításhoz kb. 3 nap szükséges, természetesen nyári, árnyékmentes, 30 C° szükséges hozzá.
Színük aszalás után sötét bordó, állaga száraz, némelyik a cukortartalomtól hajlik, de  a többség nem.
Tárolni papírdobozban lehet felhasználásig, száraz helyen. Bármikor lehet használni, és nagyon sok ételhez, akár önmagában.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...