2015. augusztus 2., vasárnap

Paradicsomos tepsis csirkeszárnyak

Itt a a paradicsom szezon. Nyersen főve, sütve, bármely formában imádom. Múlt évben volt szerencsém Kolozsváron különféle paradicsommagokat beszerezni. Nagyon szépen lett belőlük palánta, most pedig rekord termésre számítok. Örülök is neki, mivel aszalni is szeretnék, nem csak befőzni, vagy nyersen fogyasztani. Kisétálok a kiskertembe, és máris elindul az agyam, hogy valami finom ételt, paradicsomosat kellene ebédre a családnak feltálalni....

Paradicsomos tepsis csirkeszárnyak 


Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 0,5 dl olaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • pár kanál liszt
  • 2 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • pár db olívabogyó
  • 1 kg paradicsom
  • őrölt bors
  • bazsalikom
  • 2 kis szál rozmaring
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • kis csokor oregánó
  • kis csokor borsikafű
  • 1 csapott evőkanálnyi cukor

A csirkeszárnyakat megmostam, leszárítottam, sóztam borsoztam, és fél órára félreraktam.
Az olajokat összekevertem, és felforrósítottam egy magasabb falú serpenyőben.
A csirkeszárnyakat lisztbe belemártottam, és a forró olajon mindkét oldalukon megpirítottam hirtelen.


Egy tepsibe raktam ezután őket egyenletesen.
A visszamaradt olajon a felaprított, kockázott vöröshagymát rátettem és megpirítottam.
A Paradicsomokat, a megtisztított fokhagymát, melyet előtte felszeleteltem, hozzátettem a hagymához. 

A borsikafüvet, a rozmaringot, a petrezselyemzöldet, és az oregánót összevágtam, és ezt is rászórtam a ragura. 

Az olívabogyót is felkarikáztam, hozzátettem.
Kis vízzel felengedtem. Szépen sűrűsödött, mivel a csirkeszárnyról lehullott liszt besűrítette, selymes lágyságot kölcsönözve szósznak. Lassú tűzön még kicsit rotyogtattam, sóztam borsoztam, kis cukorral meghintettem, hogy a paradicsom savasságát ellensúlyozzam.

A tepsiben lévő szárnyakra öntöttem a szószt, és szépen eligazgattam, hogy mindenhova jusson.
Pár gerezd fokhagymával, és bazsalikommal megszórtam. Kiválogattam 8-10 paradicsomot, és egészben egyenletesen elosztva elhelyezgettem őket. 

Előmelegített sütőben, légkeverés mellett 180 C°-on 35 percig, majd további 20 percig 150 C°-on sütöttem.

Finom, illatos, szaftos ételt kaptam, melyet makarónival tálaltam, reszelt sajttal meghintve.
Érdemes kipróbálni!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...