2015. augusztus 22., szombat

Pikáns, fűszeres paradicsomlé

Az egyik legfinomabb paradicsomlé. A szószok és ételek kiegészítő fűszereként, tökéletesen megállja a helyét.

Pikáns, fűszeres paradicsomlé




Hozzávalók:
  • 5 kg paradicsom
  • 0,5 kg csípős paprika
  • 2 fej fokhagyma
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál majoránna 
  • 3 szál lestyán
  • 5 db babérlevél
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 csapott evőkanál fekete bors
  • 5 evőkanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát
  • 1 teáskanál citromsav

Az összetevőket alapos tisztítás után, némelyiket negyedbe, félbevágva, egyben felraktam egy nagy fazékba főni, a fűszerekkel együtt. 

Kis vizet öntve alá (1-2 dl), lefedve pároltam addig, míg a hozzávalók meg nem puhultak,illetve levesedni nem kezdtek.
Ekkor botturmixszal lepépesítettem, leszűrtem egy durva, és egy finomabb szűrőn. (Vagy lehet géppel is akár, illetve passzírzón.)
Újra feltettem lángra, hagytam kicsit rottyanni, és hozzátettem a kis vízzel kikevert nátrium-benzoát, és citromsav keveréket. 

Kiforrázott üvegekbe töltöttem. Mivel elég sűrű, nagyobb és szélesebb üvegeket választottam. Dunsztolás nem szükséges, kihűlés után egyből a helyükre raktam.
Szerintem a telet sem várja meg, mert el fog fogyni.....
(Megbontás után, ha marad, hűtőben lehet tárolni tovább!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...