2015. szeptember 29., kedd

Joghurtos paprikás húsgombócok Szakter módra

Joghurtos paprikás húsgombócok Szakter módra



Hozzávalók:

a gombócokhoz:
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj a sütéshez
  • 1 kanálnyi liszt

a mártáshoz:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 3-4 db körte paradicsom
  • 1-2 db aszalt paradicsom
  • 3 dl joghurt
  • 1 evőkanál liszt
  • kis tej
  • bors
  • 2-3 babérlevél
  • kis víz (1 dl)
  • 1 púpos evőkanálnyi piros őrölt paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
A gombócokat készítettem el először.
A kenyér szeleteket hideg vízbe beáztattam, mikor megázott, kézzel kinyomkodtam, és egy tálba tettem a darált hússal együtt. Hozzáreszeltem a fokhagymát. A vöröshagymát lereszeltem, kevés zsiradékon megpirítottam, s mikor kihűlt, hozzáöntöttem a húshoz. Ráütöttem a tojást, sóztam, borsoztam, lisztel megszórtam és jól összedolgoztam. 

Negyed óra pihenés után az olajat serpenyőben felforrósítottam, és kis gombócokat formáltam a masszából, ezeket szépen kisütöttem. Majd félretettem.


A visszamaradt zsiradékból pár kanálnyin elkészítettem a mártást.
A felaprított vöröshagymát megpirítottam, rátettem a paprikát, szelt és aszalt paradicsomot, és a fűszereket, együtt pirítva tovább őket.

Felengedtem kis vízzel, megszórtam piros őrölt paprikával, majd elkevertem. Lefedtem, és 10 percig pároltam.


Joghurttal bekevertem, egybeforraltam, botmixerrel pépesítettem, majd visszatettem a gombócokat, és alacsony hőfokon lefedve pároltam 10 percig őket. 

Természetesen közben óvatosan kevergettem, szükség esetén az elfőtt nedvességet tejjel pótoltam. 



Galuskával tálaltam, tökéletes étel! S ha szerencsénk van, akkor jut másnapra is, ha jut....

Jó étvágyat! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...