2015. október 11., vasárnap

Lekváros kalács

Nagyon finom, frissen gőzölgő kalács! Kell ennél jobb?
Lekváros kalács



Hozzávalók:

  • 1 jó nagy üveg házi baracklekvár
  • 1 kg liszt
  • 1 tojás a tésztába+ 1 tojás a kenéshez
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 l tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj+ a tepsi kenéséhez
  • fél bögrényi búzadara

A tejet megmelegítettem kéz-melegre, feloldottam benne a cukrot, vaníliás cukrot, és felfuttattam benne az élesztőt.

A lisztbe csipet sót és a reszelt citromhéjat beleraktam, a vajat felolvasztottam szintén, a felütött tojással együtt és végül az élesztős tejet, amellyel jó összedolgoztam. 

Addig gyúrtam, míg a tészta a kezemtől el nem vált.


Lefedve duplájára kelesztettem.


Kelés után két részre osztottam, majd kinyújtottam lappá őket.


Megkentem lekvárral, és megszórtam darával, majd feltekertem, a két végét alágyűrve és tepsibe helyeztem.

Tovább kelesztettem, majd megkentem felvert tojással a tetejét és 180 C°-on pirosra sütöttem 35 perc alatt.



Testesebb levesek kísérőjeként, de nassolni, vagy akár reggeliként is tökéletes!

Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...