2015. november 1., vasárnap

Sertésoldalas aszalt paradicsomos, vargányás töltelékkel töltve


Sertésoldalas aszalt paradicsomos, vargányás töltelékkel töltve



Hozzávalók:
  • egy közepes oldalas (egyben)
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1 db zsemle
  • 4 db tojás
  • 1 jó nagy marék petrezselyem zöld
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2-3 evőkanálnyi zsír 
  • 1 maréknyi szárított vargányagomba (de lehet friss is)
  • 4-5 db olajos aszalt paradicsom


Először elkészítettem a tölteléket.
A zsemlét hideg vízbe beáztattam. A hagymákat tisztítás után felaprítottam, a zsiradékon üvegesre pirítottam a felkockázott szalonnával együtt, hozzáadtam a felaprított aszalt paradicsomot is, majd a végén a petrezselyem zöldet, amellyel pár pillanatig még pirítottam.


Hozzátettem a kicsavart áztatott zsemlét, az előtte pár percre beáztatott vargányát a felvert tojásokat, sóztam, borsoztam, és alaposan elkevertem, lángon besűrítettem, majd hagytam kihűlni!

Az oldalast a borda és húsa között késsel felszúrtam, helyet készítve a tölteléknek. Kívülről és belülről jó alaposan átdörzsöltem sóval, borssal, és majoránnával. 

A tölteléket kihűlés után bekanalaztam a hús nyílásába, majd a végét tűvel, cérnával bevarrtam. 

A töltött húst elhelyeztem az előre zsírral kikent tepsiben, megigazgattam, és egy ujjnyi vizet töltöttem alá. 

Alufóliával lefedtem. Előmelegített sütőbe toltam, és közepes hőfokon 175 C°-n pirosra sütöttem kb. 2-2,5 óra alatt. Közben  2-3x meglocsoltam az alatta felgyűlt zsiradékkal, s félidő után levettem a fóliát a pirulás kedvéért.


Tökéletes étel! Nagyon finom, laktató. Hasábburgonyával tálaltam és savanyúsággal.

Jó étvágyat!


Kapcsolódó oldalak:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...