2015. november 8., vasárnap

Sült sertéscomb tormamártással, Jutka konyhájából

A kiskertemben ott virított a torma, már nagyon kacsingattam felé, most úgy döntöttem asztalra kerül. Így esett, hogy a torma az ásónak esett, és megpecsételődött sorsa!

Sült sertéscomb tormamártással, Jutka konyhájából



Hozzávalók:
a sertés sülthöz
  • 1 kg sertéscomb felszelve
  • bors
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál őrölt piros paprika
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
  • 2-3 evőkanálnyi olaj

A húst felszeltem, kiklopfoltam, és a fűszerekkel és olajjal alaposan bekentem, majd félreraktam 1 órára pihenni.
Grill serpenyőben mindkét oldalukon megpirítottam, majd előmelegített sütőben 190 C°-on 50 percig takarás alatt némi víz (kb.2 dl)hozzáadásával készre pároltam.


Hozzávalók
A torma mártáshoz:
  • a hús visszamaradt leve, szaftja
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 nagy torma lereszelve, vagy leturmixolva
  • 2 dl húsleves
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt bors
  • 3 evőkanálnyi olaj
  • 1 fej fokhagyma

A tormát letisztítottam, meghámoztam, és felkockáztam, turmixoltam.


2 dl húslevesben feltettem főni, majd mikor kezd puhulni, akkor leszűrtem a levét, kinyomkodtam a tormát, amit tudtam áttörtem a szitán.

A visszamaradt pépes levet használtam fel a későbbiek során.
Kis olajon lisztel fehér rántást készítettem, tehát nem pirítottam le, ehhez a zúzott (reszelt) fokhagymát hozzárakva kissé pirítottam, majd hozzáöntöttem a sült hús levét-szaftját ás a torma pépes levét. Besűrítettem és tejfölt hozzáadva felforraltam, közben kevergettem. Megfelelő arányban sóztam, borsoztam, fűszereztem, ha szükséges lehet hígítani, de ha túl híg lenne, akkor kis étkezési keményítővel sűríthető.


A húst péppel leöntve rizzsel tálaltam, de tetszőleges körettel tálalható!
Nagyon finom, ízletes.

Megjegyzés:
A torma párolás alatt veszti csípősségét, erejét!

Jó étvágyat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...