2015. november 29., vasárnap

Zöldséges csorba húsgombóccal

Erdélyi vonal lévén szeretjük a csorbát. Rengeteg féle-fajta létezik, több verzióban készíthető. Most az egyik verziót írom le, íme:

Zöldséges csorba húsgombóccal



Hozzávalók:
a leveshez

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • kis szalonna, esetleg füstölt bürke darabok, az íz miatt
  • 2-3 szál fehérrépa 
  • fél fej fehér káposzta
  • 1 nagy tojásnyi zsír
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 teáskanál piros őrölt paprika
  • őrölt bors
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • kis marék lestyán
  • savanyításhoz - korpacibere (ecet, citromlé, Bors Magic, savanyú káposztalé, stb.)
A hagymát tisztítás után finomra vágtam, és a zsíron megpirítottam. 

A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítottam felcsíkoztam, és rádobtam a hagymára, szintén lepirítottam, majd a paprika és a szelt káposzta következett, szintén lepirítva. 



Hozzádobtam a bürkét, kis szalonnát. 

Végül paprikával megszórtam és borssal, elkevertem, vízzel felöntöttem (1,5-2 L) Sóztam, borsoztam és hagytam főni addig míg félig meg nem puhult.


Hozzávalók:
a gombóchoz
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál piros őrölt paprika
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 teáskanál búzadara
  • kis zsír
A darált húst a zúzott fokhagymával, a kis zsíron finomra vágott és megpirított vöröshagymával, majd a többi hozzávalóval összedolgoztam. 

Kicsit félreraktam pihenni, egészen addig, míg a levesben a zöldségek félig készre főttek. 
Vizes kézzel kis gombócokat formáltam, és a levesbe téve együtt puhára pároltam.

Ízesítettem a levet, kissé savanyítottam, az elpárolgott vizet pótoltam.
Tejföllel tálaltam és friss kenyérrel.
Laktató finom, gyomorkímélő étel, csak ajánlani tudom!



Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...