2015. december 21., hétfő

Puncs kocka Jutka módra dió érzékenyeknek

Gyermekkorom kedvenc süteménye volt, sajnos azóta dió és mogyoró allergiám miatt nem fogyaszthatom, de alternatív változatát igen!

Puncs kocka Jutka módra dió érzékenyeknek



Hozzávalók:
A tésztához, mely összetörve alapja a sütinek

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás

További hozzávalók a tésztához:
  • 1 rum aroma
  • 5 evőkanálnyi kakaópor
  • 5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg darált háztartási keksz

A lisztben a vajat elmorzsoltam, sütőporral elkevertem, hozzátettem a cukrot, tejet, tejfölt, felütött tojást. Összegyúrtam alaposan.
Két részre osztva lisztezett deszkán kinyújtva és előmelegített sütőben 175 C°-n kisütöttem 15-20 perc alatt.
Ha kihűlt egy edénybe raktam és összemorzsoltam, mert ez az alapja a sütinek.

A morzsához hozzátettem a kakaóport, vajat, aromát. A Vizet felforraltam, a cukrot felolvasztottam benne, majd kihűtöttem és ezt a morzsás keverékhez öntöttem.
Alaposan összekevertem az összetevőket.

Egy tepsit kibéleltem fóliával és ebbe raktam a tésztát, amit elterítettem egyenletesen összenyomkodva, majd hidegre raktam dermedni.

Amint megdermedt, felkockáztam, s mázba forgattam

Máz hozzávalói:
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
A vajat kisütöttem, tehát forraltam, hogy a víz távozzon belőle.
A csokoládét felolvasztottam és kis mennyiségekben adagolva hozzáöntöttem és kevertem a vajat.
Ebbe a csokoládé mázba a szeleteket beleforgattam villa segítségével, és fóliára tette ki száradni, dermedni.

Kihűtve tálalható.
Finom igazi nosztalgikus érzés! Imádom!

Jó étvágyat!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...