2016. január 25., hétfő

Egyszerű kovászos zsemle

Egyszerű kovászos zsemle



Hozzávalók:
a kovászhoz:

  • 2 dl víz
  • csipet cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 20 dkg liszt (normál B55)
Az összetevőket kikeverem, lefedem, és egy éjszakán át, vagy fél napon át hagytam pihenni.

a tésztához:
  • előzőekben leírt kovász
  • 30 dkg liszt + 10 dkg kb (normál B55)
  • 1 teás kanálnyi só
  • 2 kanálnyi főtt tört burgonya, vagy burgonyapüré (akár maradék)
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 dl víz
  • 2-3 dkg vaj
A kovászhoz hozzátettem az összetevőket, de a végén gyúrtam csak bele az olvasztott vajat.
Alaposan kidolgoztam, annyi lisztet tettem még hozzá, hogy rugalmas közép-kemény tésztát kapjak, majd kb. 30 percig meleg helyen kelesztettem lefedve.
Utána kiborítottam a gyúródeszkára, és egyenlő 10 részre osztottam a tésztát, átgyúrva gombócokat formáltam.
Sütőlapra helyeztem őket, és 40-50 C°-ra előmelegített sütőbe tettem tovább kelni kb 1 órára, amelynek az aljába egy vízzel félig töltött tepsit helyeztem.
Amint széppé "nőttek" a kis zsemlék, akkor kivettem a sütőlapostól a sütőből, amelyet felmelegítettem 180 C°-ra légkeveréses funkción. 
Ezen a hőfokon kisütöttem a tésztát kb. 20 perc alatt.
Rácsra téve hagytam kihűlni őket.
Finom szendvicsalapok. Már melegen lába kélt....



Jó étvágyat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...