2016. január 13., szerda

Full sajtos pogácsa Jutka konyhájából

Full sajtos pogácsa Jutka konyhájából


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt + - 20 dkg
  • 2 kanálnyi zsír
  • 1 tubus füstölt székely sajtkrém
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanálnyi tejföl
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 40 dkg Trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt

Az élesztőt 2 dl langyos tejben, amelyben előtte a cukrot feloldottam, felfuttattam. Akkor jó, ha az élesztő feljő, felhabzik a tej tetején. 1 kg lisztet kelesztőtálba tettem, és ráöntjük az élesztős tejet, hozzáütöttem 1 tojást, sóztam. Gyúrni kezdtem, és addig dolgoztam, míg rugalmas tésztát nem kaptam, közben hozzátettem a fellangyosított zsírt. Tovább gyúrtam, míg kezemtől és a táltól el nem vált! Ha szükséges tejet, illetve lisztet adhatunk hozzá! Lefedtem, és kb. 30 percig langyos helyen kelesztettem, mikor duplájára nőtt, nyújtottam!
0,5-0,8 cm vastagságúra nyújtottam, a sajtkrémmel és kis zsírral megkentem a tésztát, ráreszeltem a sajtok felét.
A hajtogatás hasonló a vajastészta hajtogatásához!





Végső nyújtásnál a tészta vastagság szaggatás előtt 1,5-2 cm. A felületét késsel keresztesen többször megvagdostam, és szaggattam, sütőpappírral bélelt sütőlapra helyeztem őket.
Egy tojást csipet sóval és ici-pici őrölt paprikával összekeverem, megkentem a pogik tetejét. A sajtok másik felét is lereszeltem, ezzel meghintettem a pogik tetejét, majd be az előmelegített sütőben 180 C°-n, 20-25 perc alatt, készre, pirosra sütöttem.
 




Nagyon finom "volt", pillanatok alatt elfogyott! ;)

Jó étvágyat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...