2016. május 30., hétfő

Tört paszuly, törtbab

Erdélyi szálak lévén elv, hogy ételeimben is megnyilvánulnak az erélyi ízek, zamatok.

Tört paszuly, törtbab


Hozzávalók:
  • 0,5 kg fehér bab
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3-4 evőkanálnyi olaj, vagy zsír
  • bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott kanál liszt

A babot 4-6 óra áztatás után friss vízzel felraktam főni. Sóztam borsoztam a főzővizet, hozzádobtam egy fej félbevágott vöröshagymát és a babérleveleket. Puhára főztem.

Kivettem a babérlevelet és a babot a hagymával kis lével leturmixoltam.(szitán is át lehet törni) Majd felraktam ismét főni, a maradék lével. Világos rántást készítettem 2 evőkanálnyi olajjal és egy csapott evőkanálnyi liszttel, amelybe a fokhagyma gerezdeket belezúztam. Felöntöttem kis hideg vízzel és besűrítettem a babot.

A pürének sűrűnek, krémesnek kell lennie, szükség esetén vízzel hígítható, illetve főzéssel sűríthető.
A maradék három hagymát finomra vágva olajon üvegesre pirítottam, végül hozzákevertem a paprikát. Ezzel locsoltam meg tálaláskor a pürét.
Vegák is fogyaszthatják, de sült hússal-kolbásszal húsevőknek is egy laktató étel és persze friss ropogós házikenyérrel.

Jó étvágyat!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...