2016. július 13., szerda

Töltött bárány

Erdély ismét és egy étel recept, melyet Betti mamának köszönhetek! :)

Töltött bárány 



Hozzávalók:
  • hátsó báránycomb bordával (fiatal)
  • a belsőségek: máj, tüdő, vese, szív
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2-2 evőkanálnyi zsír
  • 3 db főtt tojás
  • áztatott szíkkadt kenyér (3-5 szelet)
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 3 db nyers tojás
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • majoránna

A hártyát a húson rajt kell hagyni, szinte a borda felett a hártyás hús alá be lehet nyúlni, ide tettem a tölteléket....
A hús elkészítése:
Tisztítás után alaposan bedörzsöltem sóval, őrölt borssal, majoránnával a húst kívül-belül. Tepsibe helyeztem és félreraktam.

A töltelék elkészítése:
A hagymát a kockára vágott és kisütött szalonnán, további zsír hozzáadásával megpirítottam.

Az aprólékot összevágtam - kockáztam kis darabokra és a hagymára tettem pirulni.
Kevergetve megpirítottam félig, majd rávágtam a petrezselyemzöldet, a kemény tojást.
Sóztam borsoztam, a kinyomkodott kenyeret hozzátettem, majd a felvert nyers tojást hozzávegyítettem. Egybepároltam és hűlni tettem. Kissé sós a töltelék, akkor jó, mert veszít sütés közben a só tartalmából.


Töltés:
A töltelék kihűlése után megtöltöttem a borda felett a bárányt és a nyílást bevarrtam.
Tepsiben elhelyeztem, 1-2 kanálnyi zsírral meglocsoltam, vízet töltöttem alá és lefedtem alufóliával.


Előmelegített sütőben 180 C°-n 80 percig pároltam, majd hústűvel ellenőriztem a puhaságát, ha elég puha, 200 C°-n pirítottam fólia nélkül pirosodásig néha locsolgatva a húslével (kb. 20-30 perc).
Sülés után pihentettem 20 percet és csak utána szeltem, tálaltam.



Burgonyasalátával tökéletes étel és csodálatos ízvilág!

Jó étvágyat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...