2016. október 5., szerda

Hotdog cipócska

Ha azt mondom kelt tészta , bizony mindenkinek a kenyérfélék jutnak, illetve az illatozó kalácsfélék az eszükbe. Most kis csavarral cipót készítettem, de töltve, normál kelt tésztából. A csavar a töltelékben található! Miért is?
..hát lássuk!

Hot-dog cipócska




Két részből áll:
Sós kelt tészta
és
Töltelék



Sós kelt tészta

Hozzávalók:
  • 0,5 kg liszt
  • 1/2 kiskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 dkg vaj, vagy margarin

A kis tejet meglangyosítottam, feloldottam bent a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Beleszitáltam kelesztőtálba a liszt kb. 80%-át, azért csak ennyit, mert a maradék kellett a dagasztáshoz, illetve a gyúródeszkán a szóráshoz. Hozzáöntöttem a már felfuttatott élesztőt, (akkor jó, ha az élesztő feljő a tej tetejére, hab állagú lesz) a sóval együtt, a lisztes keverékbe. Közben meglangyosítottam a vajat, mert hamarosan szükség volt rá. Összedolgoztam az összetevőket, először a tál egyik részén lágy tésztát kevertem, és fokozatosan hozzákevertem a többi lisztet is. A vajat ekkor hozzáöntöttem és tovább dolgoztam, szükség szerint tejet, vagy lisztet tettem hozzá. Az a lényeg, hogy a táltól és a kéztől is váljon el a massza, sima egynemű állagot kapjak! Liszteztem, letakartam, langyos helyen hagytam kelni, amint duplájára nőtt, dolgozhattam is vele tovább.


Töltelék

Hozzávalók:

  • 2-3 pár virsli ízlés szerint
  • 2 nagy fej hagyma
  • 15 dkg sajt (pl. mozzarella, de lehet trappista)
  • 4-5 db savanyú uborka
  • ketchup és mustár a tálaláshoz
A tésztát nyújtás után megtöltöttem. 
Középre virsliket raktam, rá a sajtszeleteket elosztva, hogy fedje a virsliket, majd rá az előzőleg megpirított, barnásra pirított hagymaszeletek jöttek. Végül apróra vágott uborka következett.

A tészta oldalait bevagdostam és a tésztaszalagokat, mintha fonnák, befelé hajtogatva, úgy, hogy a tésztaszalagok egymást fedjék,  cipócskává formáltam, szabályos formát alakítva.
Sütőpappírral bélelt tepsibe helyeztem, tojásfehérjével megkentem a tetejét, és sütöttem 190 C°-n kb. 25-30 percig.
Ha szép piros a teteje és az alja sem fehér már, akkor tökéletes.

Felszelve ketchuppal és mustárral melegen nagyon finom vacsora, de akár reggeliként is megállja a helyét.



Jó étvágyat!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...