2016. november 19., szombat

Kemence fánk

Ezt a fánkot kemencében sütésre készítik Erdélyben, de jelen esetben az én kis házi sütőm is megteszi! ;)

Kemence fánk



Hozzávalók:

  • 1 kocka élesztő ( vagy két csomag szárított)
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 250 ml tej
  • 80 g olvasztott vaj
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 600-700 g liszt
  • barack lekvár, vagy egyéb gyümölcslekvár
  • a kenéshez: 1 tojássárgája+ kis tej+ kis vaníliás cukor
  • porcukor a végén hintéshez



A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, vaníliás cukrot, majd felfuttattam benne az élesztőt.
A lisztbe a csipet sót belekevertem, hozzáöntöttem az élesztős tejet, a tojásokat hozzáütöttem, és gyúrni kezdtem, közben olvasztott vajjal locsoltam.
Addig gyúrtam a tésztát, míg a kezemtől és edénytől el nem vált. Szükségesen kis lisztet lehet hozzáadni, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

Meleg helyen, lefedve duplájára kelesztettem.

Kelés után lisztezett gyúródeszkára borítottam a tésztát, és kinyújtottam 1,5 cm vastagságúra.
Szaggatóval kiszaggattam és sütőpappírral kibélelt tepsibe raktam a fánkokat.

Mélyedést nyomtam a közepükre, megkentem őket a tojásos keverékkel és a mélyedésekbe belekanalaztam a lekvárt.

Előmelegített sütőben 180 C°-n kb. 20 perc alatt pirosra sütöttem.
Porcukorral megszórva tálaltam.

Jó nassolást!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...