2017. március 8., szerda

Házi mácsik

Igen, megint zalai étel :)

Házi mácsik



Hozzávalók
4 tagú családnak:

  • 3 db tojás
  • 50 dkg liszt+ szóráshoz
  • víz
  • 1 teáskanál só
  • + feltét: mák, vagy dió, vagy túró-szalonna-tejföl, stb...

A lisztet tojással, sóval és annyi vízzel, hogy jó állagú tésztát kapjunk, összegyúrtam. A kapott tésztánk legyen kemény, de rugalmas, egyenletes tészta.

Egy kis pihenés után felszeltem a tésztát, géppel kinyújtottam, ez egyszerűbb munka, mint kézzel sodrófával, de a végeredmény ugyanaz.

(...ha kézzel: 
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztánk és 4 részre-sávra osztjuk, egymásra helyezve vékony csíkokra szeljük.
...ha géppel:
Több, legalább 3 fokozaton nyújtjuk, pl: 2-4-6. utána pedig a széles metélt vágón vágjuk.)



Forró lobogó vízben kifőztem, keverve raktam bele, mert összetapadhat, majd leszűrve-átöblítve hideg vízzel és el is készültem. 

Kis olajon pirítva, vagy gyengén meglocsolva átforgatva, végül feltéttel ízesítve tálalható.

Feltét amit szeretnénk természetesen. Nálam mákos és túrós tejfölös-szalonnás a menü! :)


Jó étvágyat!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...