2017. március 2., csütörtök

Zalai paradicsomos-tejfölös savanyú-répa leves

Zalai származásom lévén nem maradhatnak ki a hazai-helyi fogások. Így a kerekrépa leves sem. Sok térségben nem ismerik ezt a finom és laktató ételt, pedig méltó helye lenne a gasztronómiában. ...ezért vagyok itt, hogy közkincsé tegyem a receptjét! :) Nosza, rajta...
..kezdődjék vala a helyi piac, ahol kapható kimérve a lényeg, a savanyított répa.
és a finom füstölt fej, némi csülök, mert ez esetben így készítem el ezt a nemes ételt. :)


Zalai paradicsomos-tejfölös savanyú-répa leves



Hozzávalók:
  • 1 fél oldal füstölt fej csont nélkül (illetve más füstölt hús)
  • 2 köröm feldarabolva (vagy oldalas, csontos sertéshús)
  • 3 db babérlevél
  • 10 szem bors
  • 1 csöves paprika
  • 1 csípős paprika (elhagyható)
  • 1 kg savanyított répa (savanyú hordós kerekrépa)
  • 2 evőkanál zsír
  • 4-5 evőkanálnyi liszt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1/2 liter paradicsomlé
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanálnyi piros őrölt paprika
  • további tejföl tálaláshoz

A fejet és a körmöt feltettem annyi vízben főni amely ellepte.

Vigyázzunk, mert a füstölt húsok főzése több időt igényel, ezért, vagy később rakjuk hozzá a többi húst-körmöt, vagy amelyik hús megfőtt kivesszük a főzőléből és később rakjuk vissza az ételbe.
Hozzátettem 3 babérlevelet és a borsot, csípős paprikát. Forrástól számítva alacsony hőfokon puhára főztem.
Hozzátettem a répát és a répa puhulásáig főztem együtt, közben felöntöttem paradicsomlével, sóztam és tovább főztem.


Hagymát a zsiradékon megfonnyasztottam és hozzátettem a lisztet, rántást készítettem. A rántásba a piros paprikát bekevertem és hozzákevertem az elegyet a leveshez.

A tejfölhöz kis adagokban hozzákanalaztam levesből ezzel átmelegítve azt, majd ezt is elvegyítettem a levessel.
Pár rottyanás és kész!
Nagyon finom laktató étel. Friss kenyérrel tökéletes egytálétel.
Érdemes nagyobb adagokkal készíteni, mert kis adagokban későbbiekben lefagyasztva is értékes ételt varázsolhatunk asztalunkra, ha időnk nem engedi hogy főzzünk!



Jó étvágyat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...